SE včasih tudi ti počutiš »slaba mama«?

Upam, da si včeraj lepo praznovala materinski dan, za kar ti tudi jaz čestitam. Tiste, ki smo mame, vemo, kako velikanska je ljubezen do otrok. BREZPOGOJNA.

In prav vse mame si želimo biti dobre, najboljše mame, žal pa imamo večkrat občutek, da smo ga nekje polomile, da bi lahko naredile še kaj več za otroke. Tudi jaz sem imela dolga leta občutek, da nisem dala dovolj svojima otrokoma, da bi marsikaj lahko naredila boljše, drugače.

Očitanje sebi ni prav nič pomagalo občutku krivde. In prvi korak mojega bolečega občutka je bil, da si priznam, da sem naredila točno tako, kot sem v danem trenutku zmogla. Nič več od tega.

Tako kot ti, prepričana sem o tem.

Dejstvo je namreč, da od staršev prenesemo vse vzorce obnašanja, oziroma jih prekopiramo v zgodnjih otroških letih, takrat smo otroci kot vpijoča goba. Ti občutki so večinoma zapisani globoko v podzavesti in se jih tako ne zavedamo, nas pa zelo vodijo in usmerjajo pri naših odločitvah v življenju, tudi pri vzgoji otrok. Velikokrat si rečemo, da otroka ne bomo vzgajali tako kot so nas starši. Ta trditev pomeni dostikrat to, da imamo neizpolnjene potrebe in želje, ki nam jih naši starši niso izpolnili, ker niso znali dati, posledično pa imamo zato potlačena čustva v svoji podzavesti.

Na ta čustva nas potem spomni otrok in mi se začudimo, od kje neki je pobral vse to, ko smo ga pa čisto drugače vzgajali. Kadar nastopijo vzgojne težave ali bolezen pri otroku, lahko res največ narediš za otroka tako, da ti sama osebno zrasteš, da delaš na sebi. Otrok je naša kopija občutkov in naš največji učitelj, pa če nam je to všeč ali ne. In če bi rada pomagala svojemu otroku, mu dala občutek varnosti, sprejetosti in ljubljenosti, najprej pomagaj sebi in pozdravi svoje boleče občutke in čustva iz otroštva, postavi svojo samozavest na višji nivo, ker bo otrok to začutil in ti SLEDIL. Saj veš, besede ne pomagajo, ampak zgled je tisti, ki vleče. Že stokrat napisano in v praksi preizkušeno drži!

Če želiš postati še boljša verzija sebe, še boljša mama, te vabim, da se vključiš v Šolo za ženske. Vpisi pravkar potekajo, število udeleženk je omejeno.

Piši mi na nadjaluk@gmail.com in se naroči na brezplačni razgovor, kjer ti bom pomagala ugotoviti, kje je tvoj največji problem in kako ga lahko rešiš.